Vuokrattaessa auto, matkailuauto taikka matkailuvaunu itselle vieraassa kohteessa ulkomailla, on turvallisuus erityisen tärkeä huomioonotettava seikka. Kerromme tässä artikkelissa muutamia näkökohtia, jotka auttavat sinua huomioimaan autonvuokraamisen turvallisuuden.

Varmista autovuokraamon luotettavuus etukäteen

Autovuokraamon luotettavuus kannattaa varmistaa etukäteen, sillä alalta löytyy kaikenlaisia toimijoita. Kurkkaa vuokraamoiden saamat asiakaspalautteet esimerkiksi Trustpilotin kautta ennen valinnan tekemistä. Tutustu huolella myös vuokraamon omiin nettisivuihin ja varmista, että vuokraamon tarjoamat palvelut ovat sinulle riittäviä ja että vuokraamon kautta on saatavilla myös toivomasi lisäpalvelut. Varmista myös, että vuokraamon noutopaikka sopii sinulle.

Varmista, että vuokra-auto vastaa tarpeitasi

Autovuokraamon lisäksi ja ennen kaikkea on tietysti varmistettava, että valitsemasi vuokra-auto vastaa tarpeitasi ja on turvallinen valinta. Myös erilaisia automalleja voi vertailla keskenään, jotta valinta osuisi mahdollisimman hyvin nappiin. Valintaan vaikuttaa ensinnäkin ajettava maasto: ajatko pääasiassa maastossa vai kaupunkiolosuhteissa. Lisäksi matkustajien määrä vaikuttaa tietysti valintaan. Valitse auto, jossa kaikki matkustajat istuvat asianmukaisesti turvavöihin ja mahdollisiin turvaistuimiin kiinnitettyinä. Varmista, että hallitset valitsemasi automallin ajamisen.

Jos joudut paikan päällä ajamaan vasemmanpuoleisessa liikenteessä, joka on sinulle vieras, saattaa automaattivaihteinen auto auttaa sinua keskittymään liikenteeseen, vaikket ennen olisikaan ajanut automaattivaihteilla. Automaattivaihteiden käyttämisen oppiminen on yleensä nopeaa ja kun ajamiseen tottuu, ei vaihteisiin tarvitse juurikaan kiinnittää huomiota, toisin kuin ajettaessa manuaalivaihteilla. Näin “väärään suuntaan” kulkevan liikenteen havainnoimiseen jää tavallista enemmän aikaa ja voit käyttää siihen suuren osan huomiokyvystäsi.

Huolehdi turvavälineistä

Varmista myös, että autosta löytyy tarvitsemasi turvavälineet. Jos mukana matkustavat lapset tarvitsevat turvakaukalon tai -istuimen, varmista etukäteen, että asianmukaisia välineitä on saatavilla vuokraamosta. Ota muussa tapauksessa lapsen oma turvaväline mukaan. Varmista, että autosta löytyvät myös muut tarvitsemasi turvavälineet.

Vuokra-autoon sisältyvä vakuutusturva

Varmista etukäteen millainen vakuutusturva valitsemaasi vuokra-autoon sisältyy. Yleensä vuokra-auton pakettihinta sisältää ainakin kolariturvan, mutta varmista, että valitsemasi vuokraamon ja auton kohdalla todellakin on näin. Ota selvää, sisältääkö valitsemasi vuokra-auto varkausturvan taikka supervarkausturvan ja mitä nämä turvat kattavat. Yleensä varkausturvalla katetaan varkauden aiheuttamat vahingot vähintään ajoneuvon arvon mukaisesti, mutta sillä saatetaan kattaa myös muita varkauden mahdollisesti aiheuttaneita vahinkoja. Voi olla hyvä idea ottaa vuokra-autoon myös lisä- taikka supertapaturmaturva kattamaan mahdolliset vuokra-autolla ajaessa tapahtuneet henkilövahingot.

Superkolariturvan valitseminen joko poistaa tai pienentää omavastuuta vahinkotapausten yhteydessä ja tuulilasiturvan valitsemalla vuokraaja poistaa itseltään tuulilasivaurioiden omavastuun. Myös matkatavaroille voi hankkia vakuutusturvan. Jos auto tai autossa olevat matkatavarat varastetaan, voi matkatavaroiden vakuutusturva korvata ainakin osan henkilökohtaisten matkatavaroiden arvosta. On kuitenkin hyvä huomioida, että vakuutusehdot määrittelevät henkilökohtaisista matkatavaroista korvattavan summan.

On tärkeää huomioida, että ulkomailla auton vuokraamiseen liittyvät vakuutusturvat saattavat toimia eri tavalla kuin Suomessa. Esimerkiksi USA:ssa käytetään yleisesti vahinkoturvaa, jonka ansiosta autonvuokraajalla ei ole monissa tapauksissa lainkaan omavastuuta vahinkotapauksissa, tai se on tavallista pienempi. USA:ssa, Australiassa, Kanadassa sekä Uudessa Seelannissa tarjotaan myös yleisesti Kolmannen osapuolen vastuu -vakuutusturvaa.

Tutustu etukäteen paikalliseen ajokulttuuriin

Paikalliseen ajokulttuuriin on hyvä tutustua mahdollisuuksien mukaan etukäteen. Se saattaa nimittäin poiketa huomattavastikin suomalaisesta ajokulttuurista. Esimerkiksi vasemmanpuoleinen liikenne aiheuttaa omat haasteensa, puhumattakaan monessa ajokulttuurissa vallitsevasta suoranaisesta kaaoksesta. Jos tunnet itsesi epävarmaksi astumaan rattiin paikallisessa liikenteessä, voi paikallisen kuljettajan palkkaaminen ratin taakse olla hyvä vaihtoehto.