Autonvuokraamiseen saattaa liittyä myös lisämaksuja sekä -ehtoja, jotka on tärkeää ottaa huomioon laskettaessa autonvuokrauksen budjettia ja jotta vuokraamiseen liittyviltä ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin. Kerromme tässä artikkelissa millaisiin lisämaksuihin ja -ehtoihin autonvuokraajan kannattaa varautua.

Lisävarusteisiin liittyvät maksut

Jos tarvitset vuokra-autoon lisävarusteita, kuten GPS-laitteen, suksitelineen tai -boksin, turvaistuimen tai matkatavaratelineen, peritään näistä lisämaksua. Tarkista etukäteen, paljonko lisävarusteet maksavat varsinaisen autonvuokraamisen lisäksi. Varmista myös, että ehdottomasti tarvitsemiasi lisävarusteita on varmasti saatavilla vuokraamosta.

Lentokenttämaksu

Useimmat lentokentät perivät autonvuokraamisesta lentokenttämaksun. Kannattaa varmistaa etukäteen, peritäänkö valitsemallasi lentokentällä lentokenttämaksu. Usein lentokenttä on näppärin paikka noutaa auto, joten ylimääräisen lentokenttämaksun maksaminen saattaa olla järkevää. Jo taksimatka kentältä hotellille voi maksaa sen verran, että vuokra-auton saaminen alle heti kentällä on taloudellisesti järkevä ratkaisu, joka lisäksi auttaa säästämään aikaa.

Alv

Useimmat autonvuokrauksen pakettihinnat sisältävät Euroopassa alv:n. Muissa maissa asia kannattaa varmistaa, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin.

Lisäkuljettajamaksu

Monissa maissa, tai itse asiassa useimmissa, veloitetaan lisäkuljettajasta lisäkuljettamaksu. Maksun joutuu maksamaan, jos autoa ajaa useampi kuljettaja. Lisämaksu peritään monissa vuokraamoissa myös alle 25-vuotiaalta kuljettajalta. Kannattaa myös huomioida, että monissa vuokraamoissa kuljettajan tulee olla vähintään 21 – 23-vuotias voidakseen vuokrata auton.

Talvilisä ja muita paikallisia lisämaksuja

Suomessa peritään erillistä talvilisämaksua marraskuusta alkaen. Talvilisämaksua peritään maaliskuuhun saakka. Joissakin vuokraamoissa ja maissa voidaan periä paikallisia lisämaksuja, kuten ajoneuvoveroa ja tieveroa. Selvitä paikallisten lisämaksujen perintään liittyvät asiat etukäteen.

Erityisehdot ajokorttiin ja kuljettajan ikään liittyen

Vuokratessasi auton sinulla tulee olla ajokortti, joka on voimassa ja myönnetty vähintään vuosi sitten. Yleensä Länsi-Euroopassa hyväksytään suomalainen ajokortti. Itä-Euroopasta löytyy kuitenkin maita, joissa vaaditaan, että kuljettajalla on kansainvälinen ajokortti. Yleensä vuokra-auton kuljettajan on oltava vähintään 21 – 23 -vuotias ja myös kuljettajan yläikärajaan saattaa liittyä tiettyjä rajoituksia.

Erityisehdot vuokra-auton maastavientiin ja käyttöön liittyen

On hyvä muistaa, ettei vuokra-autoa saa viedä pois vuokraavasta maasta, ellei kirjaamossa ole myönnetty tähän lupaa kirjallisesti. Autoa ei myöskään saa käyttää lainvastaisiin käyttötarkoituksiin, kuten kilpailuihin tai hinaamiseen.

Erityisehdot vuokran maksamiseen liittyen

Suurimmassa osassa autovuokraamoja voi maksaa tavallisimmilla kansainvälisillä luottokorteilla, kuten Mastercard, Visa ja Eurocard. Monissa vuokraamoissa voi maksaa myös vouchereilla. Tarkista aina etukäteen, että luottokorttisi sopii maksuvälineeksi valitsemassasi vuokraamossa.

Kun varaat vuokra-auton paikan päällä, sinulla tulee olla mukana ajo- sekä luottokortti. Otathan huomioon, että luottokortin pitää olla sinun omasi ja ettet voi luovuttaa omaa korttiasi kenellekään toiselle tai käyttää jonkun toisen korttia. Auton vuokrasopimuksen allekirjoittajan ja vuokran maksajan tulee siis olla sama henkilö.

Ota myös huomioon, että luottokortiltasi saatetaan varata takuusummaa vastaava deposit-summa, joka vaihtelee maasta ja vuokraamosta toiseen. Takuusumma palautetaan luottokortillesi, kun auto palautetaan vuokraamoon hyvässä kunnossa.

Erityisehdot vuokra-ajan vaihtamiseen ja peruuttamiseen liittyen

Yleensä vuokraamisen alkamisaikaa voidaan muuttaa, ellei suunnitelmissa ollut vuokra-aika ole jo ehtinyt alkaa. Vuokrahinta saattaa kuitenkin muuttua, jos vuokra-ajan kesto taikka sen ajankohta muuttuu tai jos vuokraamisessa tapahtuu muita sellaisia muutoksia, jotka vaikuttavat vuokrahintaan. Yleensä varaus on myös mahdollista perua ennen kuin vuokra-aika alkaa. Varmista kuitenkin varauksen muuttamiseen ja peruuttamiseen liittyvät ehdot valitsemastasi vuokraamosta etukäteen ikävien yllätysten välttämiseksi.

Miten varmistat, että yhteistyö autovuokraamon kanssa sujuu mutkitta?

Koska auton vuokraamisessa saattaa tulla vastaan erityistilanteita, kuten tarvetta muuttaa auton vuokra-aikaa tai peruuttaa koko varaus, on hyvä valita sellainen autovuokraamo, jonka kanssa muut asiakkaat ovat asioineet ilman turhia mutkia ja hankaluuksia. Vuokraamon saamat asiakaspalautteet esimerkiksi Trustpilotissa kertovat lahjomattomalla tavalla siitä, millaista palvelua muut asiakkaat ovat autovuokraamossa saaneet. Runsaasti negatiivista palautetta saaneiden vuokraamoiden väliinjättäminen saattaa pelastaa sinut monelta murheelta ja taas toisaalta luotettavan ja asiallisen vuokraamon valitseminen auttaa sinua aloittamaan lomasi mukavissa merkeissä sinulle sopivan vuokra-auton ratin takana. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty myös autovuokraamon ja vuokra-auton valinnassa!